Critical Alignment Yoga & Poweryoga

Critical Alignment Yoga

Boek Critical Alignment Yoga

Boek Critical Alignment Yoga

Gert van Leeuwen uit Amsterdam is de bedenker van de methode die hij Critical Alignment Yoga heeft genoemd. Gert heeft er een prachtig dik boek over geschreven. Een absolute aanrader voor iedereen die met yoga bezig is. Critical Alignment komt voort uit de moderne yogatraditie en is sterk verwant aan de vorm die Iyengar daaraan heeft gegeven. Dat houdt in dat Critical Alignment dezelfde groepering van houdingen (asana’s) gebruikt en ook dat de asana’s gedurende langere tijd worden vastgehouden.
Maar Critical Alignment gaat verder. Het erkent namelijk het belang van bewegingsketens, waarin kleine bewegingen vloeiend door de erbij betrokken lichaamsdelen worden doorgegeven en zo de grote beweging gestalte geven. Het benadrukt de essentiële rol van de houdingsspieren in grote bewegingen en het maken van verbindingen. Verbindingen zijn connecties tussen lichaamsdelen die cruciaal zijn bij de doorgifte van bewegingen en waaruit de asana’s zijn opgebouwd.

Ontspanning

‘Ontspan de poging en mediteer op het oneindige.’ Van Leeuwen: ‘In veel hedendaagse yogastromingen wordt deze Sutra begrepen als zou de poging aan de ontspanning vooraf moeten gaan, dat wil zeggen de beweging moet eerst worden uitgevoerd en pas daarna kunnen de spieren ontspannen worden. Dat houdt in dat vooral de bewegingsspieren worden gebruikt en dat de dieper gelegen houdingsspieren grotendeels inactief blijven.’

Wanneer er een verstoring optreedt in de samenwerking tussen de houdingsspieren (spieren rond de wervelkolom en gewrichten) en de bewegingsspieren (o.a. biceps, triceps, monnikskapspieren, bilspieren, dijbeenspieren, kuitspieren) en de houdingsspieren verstijven, leidt dit tot verlies van beweeglijkheid, vervorming van het skelet en scheefstand. Van Leeuwen stelt daarom dat de juist ontspannen moet worden door te bewegen ontspanning, daarmee de bewegingsspieren te ontspannen en de houdingsspieren aan het werk te zetten.

Rechte bovenrug

Gert van Leeuwen stelt dat de bovenrug recht moet zijn, wat grote gevolgen heeft voor het uitvoeren van de asana’s en de voorbereidingen daar op. ‘De motoriek die je nodig hebt voor het creëren van een rechte bovenrug kun je alleen ontwikkelen met hulpstukken als een rubberen stripje, achteroverbuigboog en hoofdstandbank.’

Doorgifte van beweging

Ook spreekt Van Leeuwen, anders dan zijn yoga-voorgangers, van bewegingsketens: ketens waarin grote bewegingen, in yogaoefeningen, voortkomen uit doorgifte van kleinere bewegingen.
Hiertoe dienen verschillende lichaamsdelen zoals hoofd, nek, bovenrug, onderrug, bekken, benen, etc, goed samen te werken. Wanneer die verbindingen niet goed functioneren komt de uiteindelijke beweging niet goed tot stand. CAY richt zich dus niet alleen op het uitvoeren van hele asana’s, maar ook op het mobiliseren van de verbindingen afzonderlijk. Van Leeuwen ontwikkelde er speciale oefeningen voor die zeer uitvoering omschreven zijn in zijn boek.

Doorgifte van beweging

Liggen op stripje

Locatie

Yoga Studio Best
Vlinderhei 14
5685 GZ Best